måndag, november 03, 2008

mellan 'mellan raderna'



det har ar inte bara ett snyggt omslag: det ar ett smart omslag. boken handlar om bocker och bokstaver, och vad ar da mer passande an en framsida dar bokstaver blir bocker, och rader (lines) blir hyllor?

1 kommentar:

fax sa...

Det var en dalig ide det att packa ned samtliga engelsksprakiga bocker i min ryggsack och kanka ivag dem till My Bookshop for att salja dem. Sa var det tankt att det har inlagget skulle borja, men sedan jag formulerade den inledande meningen har jag hunnit komma over bade separationsangesten och forudmjukelsen som var dess upphov, och omtolka handelsen till en litterar forlangning.

Forbi uteliggare och utesittare begav jag mig och vid ankomsten mottes jag av en parallellt telefontalande ung kvinna med afrikaans som modersmal. Varderande bladdrade hon fram och tillbaka i bockerna, lade de sydafrikanska klassikerna i en hog och Longman's Dictionary och If on a Winter's Night a Traveler av Italo Calvino i en annan.

Nar hon avslutat sitt samtal fragade hon mig om den pa framsidan utlovade men pa insidan fattandes CD-skivan i Longman's Dictionary behovs for att kunna anvanda boken.

Nej, svarade jag, det ar en ordbok.

Du far 90 rand kontant for den har hogen, men den dar Vintage Calvino vill jag inte ha.

Vintage ar alltsa forlaget sager jag, och fragar sedan varfor.

Ja, alltsa, moderna klassiker, nagonstans maste vi dra en grans, sa lange det inte ar Hemmingway eller sa.

Ok, sager jag. Men han ar bra. Han ar en av alla de dar som de sager borde ha haft Nobelpriset, men nu ar det for sent, han ar dod.

Hon ser valdigt fragande ut (nagonstans innan det har hon ocksa oppnat boken och last "1924 pa Cuba", som om det var da och dar boken skrevs, och inte forfattarens fodelse), och jag undrar om hon ens kanner till Nobelpriset.

Sedan gar jag darifran. 90 rand for elva bocker kanns som ett skamt. Och annu mer ironiskt att de inte tog emot den enda bok i samlingen som faktiskt var nagot att ha. Men till slut kanns det som en triumf, de lurade av mig elva bocker till skojarpris, men Calvino ar kvar i mina hander.

Att boken har sin handling just i bokaffarer och om falskhetens bocker pa ett valdigt bokstavligt vis gor bara det hela annu roligare. Faktiskt sa roligt att jag ler hela vagen till datasalen dar jag sitter nu och skriver det har.