tisdag, maj 01, 2012

gammeltext


FADE IN:

EXT. KOLONIAL STAD – DAG

En vit KVINNA i tjugoårsåldern klädd i prydliga och enfärgade (blå) något för varma kläder kommer GÅENDE på en gata i villakvarteren av en afrikansk huvudstad. Gatan kantas av höga vitmenade murar och unga tropiska träd. På gatan passerar skruttiga gröna taxibilar och andra bilar samt gatuförsäljare varav de flesta i kläder av trycktyger som säljer telefonkort, jordnötter, frukt. En tufsig tamhöna med tre kycklingar går parallellt med kvinnan, men går ur bild samtidigt som kvinnan stannar framför en av de svarta portarna i de högresta vita murarna som kantar gatan.

Vi går nu närmare så att bara KVINNAN i halvprofil och PORTEN samt en bit av muren syns i bild. Porten är gjord av plåt och när kvinnan knackar på den hörs ett tomt metalliskt ljud. Efter cirka 5 sekunder under vilka vi studerar kvinnans på samma gång sammanbitna som tålmodiga ansiktsutryck öppnas porten inåt. Kvinnan försvinner in genom porten.

EXT. INNERGÅRD – DAG
        
Bakom porten har nu ett stort gräddvitt flervåningshus, ett mindre portvaktshus samt en välordnad fransk TRÄDGÅRD uppenbarat sig. Vi följer KVINNAN i diagonalt fågelperspektiv när hon först hälsar på en klunga av svarta arbetsklädda män och kvinnor som står och sitter i en grupp utanför portvaktshuset, och sedan går genom trädgården och in i HUSET.  

INT. VARDAGSRUM – DAG

KVINNAN befinner sig nu i en rymlig lägenhet inuti huset. I rummet finns ett stort sexkantigt BORD och en dörr öppnar sig in mot ett kök. Belysningen är lysrörskall, väggarna är vitmålade och kala som när på en medelstor ikon föreställande Jungfru Maria. Kvinnan sitter ned på en stol vid det sexkantiga bordet. Framför henne står en långrest och satt MAN i trettioårsåldern av synligen arabiskt ursprung. Mannen är klädd i en tunn vit t-shirt och korta röda sportshorts, han har en överdimensionerad guldkedja om halsen.

                   MANNEN
                   (Lätt arabisk brytning)
                   Vad kan jag erbjuda dig? Är du hungrig?

MANNEN ler och gör en gest in mot köket. KVINNAN tittar rakt på honom i ungefär två sekunder, slår sedan ned blicken mot bordskivan.

                   KVINNAN
                   (Brittiskt arbetarklassuttal)
                   Nej. Gärna lite vatten, tack. Jag ska snart gå.

Inga kommentarer: